Zpět do obchodu

Registrace

Odhalení tajemství: Co všechno může keramika udělat pro vaše sebepřijetí

Před nějakým časem mi oslovila k rozhovoru Zdeňka Kudová A S JEJÍM SOUHLASEM SI MŮŽETE PŘEČÍST CELÉ ZNĚNÍ ROZHOVORU
Tento rozvhor vyšel v tištěné verzi AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 45 A V AHAONLINE.CZ 11.11.2023 A 12.11.2023

Yoony mističky

 

Markéta Purkartová je intuitivní terapeut s certifikacemi ThetaHealing. Věnuje se Transformační keramice, používá hlínu a práci s keramikou jako prostředek k uvolnění bolestí či traumat fyzického těla dětí, mužů i žen. Své činnosti se věnuje již více než 20 let.

www.marketinypohary.cz

 

Co je to Transformační keramika a co si můžeme představit pod pojmem Yoony mističky?

Transformační keramika je symbolický nástroj, do kterého svýma vlastníma rukama vložíme svoje trápení. Hlína přijme jakýkoliv tvar, který vymodeluje přímo člověk, který mě navštíví na workshopové dílně, kterou pořádám a nebo si intuitivně pracujete s autorskou tvorbou pod značkou Markétiny poháry.

Yoony mističky je specifický název pro pouze jeden z mnoha dalších autorských předmětů, které tvořím. Z hlíny lze vymodelovat jakýkoliv tvar. Je to tedy keramický předmět, ve kterém se symbolicky zobrazuje ženská síla. Má různé tvary, barvy i textury - stejně jako v životě.

 

K čemu konkrétně můžeme Yoony mističky využít?

Yoony mistička je symbolický předmět, který si u mě vyrobíte sama a nebo si koupíte již vyrobenou. Poté si ji uložíte doma na místo, kde máte své poklady.

Tento předmět je mostem pro porozumění vašeho těla. Jak vnímáte sama sebe, své intimní partie a zároveň tím, že se díváte na mističku, hojíte si svoje pocity, bolesti a traumata. Přijímáte je, hladíte a láskyplně je berete do svých dlaní. Již naši předkové takto pracovali a do misek vkládali různá peříčka, bylinky, kamínky nebo i zlato a jiné vzácnosti.

Při práci s mističkou, je důležité si uvědomit, že je žena středobodem své rodiny. Její klid, pohoda a láskyplnost tvoří domov. Velmi často se soustředíme na ostatní. Staráme se o své děti, partnera, domácnost, chodíme do práce a v určité chvíli nám dojdou síly. Pocit, že se nám nevrací to, co jsme rozdaly a utíká nám tak život mezi prsty, což může vést k vyčerpání. Proto je pro nás tak moc důležitá podpora nás žen a chvilka času pro sebe, jenž přináší obrovské výsledky.

 

To zní senzačně. Může nám pomoci s i nějakými konkrétními problémy?

Určitě se sebepřijetím a porozuměním. Můžeme s ní pracovat na zvýšení sebevědomí, problémy s početím, hodnotou ženy v rodině či zlepšit vztahy s okolím. Skvěle nám mohou pomoci také při probuzení vlastní síly a při proměně ženského těla v obdobích dívka, žena a babička.

 

Co nám může práce s ní ještě přinést?

Určitě osobní chvilku ve dni plném starostí a povinností. Dále také pocit, že jsem důležitá. Pocit, že MOHU dát pozornost sama sobě. Mohu se tedy prostřednictvím Yoony mističky dotknout sama sebe, svého těla a pohladit se. Tajemství, která držíme, se tak promění v lásku a podporu, kterou dáváme tímto svému tělu.

 

Co je na práci s ní nejtěžší?

Neodkládat ten čas, který sama se sebou můžu prožít. Dále také stud, vina a možná mnoho pocitů z vlastních emocí, protože na práci sama se sebou je nejtěžší překonat ten strach z bolestí a traumat, který nevědomě cítíme, že máme ve svém těle. Je to PROCES. Chce to obrovskou odvahu a rozhodnutí i touhu po změně a přeměně, pak teprve přichází ta úleva, která odezní jen proto, abychom zjistili, že ta práce vede k radosti, lehkosti těla a vlastní spokojenosti.
Držet Yoony mističku ve svých dlaních je velmi hluboký proces. A když se mistička stane součástí mého života, můžu pozorovat ty změny a proměny, které se dějí. To, že ji dávám pozornost se automaticky projektuje i jako pozornost do mého těla. Ignorovat svá traumata a zapouzdřená znecitlivující zranění, znamená nepřijímat svojí prožitou bolest, na kterou reagují citlivě naše vnitřní orgány. Proto ještě individuálně používám konzultace ThetaHealing. Pomocí ThetaHealing session jde krásně ty ukryté bolesti a traumata, které máme uložené a uschované v našem podvědomí rozpustit, přeměnit a odstranit jednou pro vždy. Žena si tak může vychutnávat v bezpečném prostoru svoji citlivost, jemnost a napojení se na svojí sílu a sílu svých předků.

 

Jsou pro někoho Yoony mističky nevhodné?

Vím, že každého osloví jeho způsobem. Každého pustí tam, kam má a podpoří jeho procesy. V minulosti se tyto symbolické předměty používaly k osobní ochraně. Koupit si je může žena, muž i děti a mohou s nimi pracovat, učit se přijímat své tělo i všechny proměňující se procesy v těle dívky, když přechází v ženu či všechny životní fáze, se kterými žena prochází během života.

 

Jak můžeme Yoony mističku využívat v našem každodenním životě?

Do Yoony mističky můžeme vkládat drobné předměty, cennosti, poklady nebo peříčka. Můžeme do ni položit snubní prstýnek na noc a tím intenzivně posílit vztah. Mističku lze obřadně omýt a opláchnout vodou či bylinným nálevem. Vědomá pozornost předmětu, který znázorňuje lůno se tak promítne v těle.

Dále ji také můžeme přikládat na své tělo a dopřávat si vědomou pozornost a péči. Může pro nás být i komunikačním předmětem s partnerem, protože ústa a lůno jsou propojené tak krásně, že jde si i z mističky užívat laskominy a tím komunikovat se svým lůnem. Ačkoliv to může znít pro nás podivně, již předci v mnoha kulturách se takto skrze rituály svého těla chránili a podporovali.

Pro nás v dnešní době je velikým krokem již tento předmět položit do svých dlaní.

 

Slyšela jsem, že můžeme s Yoony mističkou pracovat i v souvislosti s naším menstruačním cyklem.

Ano, přijetí vlastního těla a cykličnosti, dospívání i stárnutí jsou obrovská intimní témata všech žen. Žena obecně je velmi tvůrčí, kreativní, magnetická, inspirativní a cyklická. Opečováním mističky symbolicky opečovávám svoji menstruační, dynamickou, ovulační i premenstruační fázi. Reaguji tak na sebe jako na dívku, milenku, matku i babičku.

 

Mohou ji takto využívat i ženy, které z mnoha důvodů nemají klasickou menstruaci?

ANO, tuto techniku sebepřijetí skrze asociaci, lze používat v mnoha různých životních fázích v životě ženy.  Můj názor je, že s mističkou si můžeme hrát. Různě ji přibarvovat při její výrobě a pokud si zakoupíte již hotový předmět, tak si hrajeme také. Proměny v červenou mističku můžeme uskutečnit pomocí kousku červeného hedvábí, kašmíru nebo kamínku. Vždyť přece čehokoliv se dotkne ruka ženy, tak prostor reaguje, aby vytvořila harmonický domov. Vždy je dobře začít u sebe, podporou vlastního fyzického těla. Kolik z nás žen má potíže se dotknout svého těla, dotýkat se sebe a intimní oblasti, což bylo mnohdy vnímáno jako velké TABU. Další velkou výzvou je zpracovat různé hlášky našeho okolí o tom, jak vypadáme, o tom kam se může a nemůže sahat…

 

Jak nám pomůže Yoony mistička harmonizovat například poporodní či jiné trauma?

Yoony mistička je symbolický předmět, do kterého pomocí asociace vložíme naši laskavou podporu pro fyzické tělo. Tím, že mističku vezmeme do svých dlaní, laskavě a láskyplně se jí dotýkáme, díváme se, tak pomocí svých smyslů harmonizujeme svoje tělo, které nese zápisy našeho životního příběhu, ať již se jedná o jakákoliv témata, která potřebujeme zpracovat.

 

To je nesmírně zajímavé. Pokud však stále váhám, zda je pro mě Yoony mistička to pravé, proč bych si ji měla zrovna já pořídit?

Protože jsi žena, jejíž tělo také nese svůj příběh a každá žena má ženské orgány, které je dobře podpořit, pohladit či přijmout, což je velké společenské téma. Úloha role ženy a přijetí vlastního těla a stárnutí může být pro mnoho žen aktuální téma. Právě díky Yoony mističce lze pomoci s fyzickými či emočními stavy těla.

Pokud pociťujete pohoršení, pocity studu, viny, zneužití nebo zažíváte ošklivé milování, ponižování, neúctu, potíže s početím, bolestivou menstruaci, poruchy pravidelného menstruačního cyklu, problémy po porodu, období menopauzy, pomočování a podobné. Tohle je jen část pocitů a traumat, které my ženy prožíváme, máme zapsaná v těle a neseme si je v celém našem životě. Zbavit se a odhodit tyto naše strasti je osvobozující a přináší to úlevu. Yoony mistička nastartuje celý zážitek procesu úlevy. Je to intimní. Je to osobní. Je to hojivé. Prožíváme tak pocit naprostého bezpečí. To je důležité pro každou z nás.

 

Řekla jste, že si Yoony mističku mohu vyrobit nebo si ji u vás zakoupit. Podle čeho mám vybírat?

Yoony mističky si můžete koupit na mém e-shopu www.marketinypohary.cz a během několika dnů ji mít u sebe doma. Osobní výběr a nacítění je ta nejideálnější volba, proto ráda pro vás uspořádám prodejní výstavu. Poskytuji podporu a vše vám osobně, telefonicky či písemně objasním.

Zároveň na mých stránkách jsou uvedeny i termíny, kdy lze přijet na moje workshopy.

Dále pak umožňuji ženám, mužům i rodinám osobní konzultace. Zavolejte mi, napište, s láskou a úctou pro vás vytvořím prostor bezpečí. Těším se na každou jednu z vás.

 

Jak Yoony mističky vznikají?

Většinou je vyrábím rukama. Někdy používám k výrobě různé dřevěné, kovové či kamenné nástroje a nebo si je vyrobí člověk, který přijde na můj workshop. A jak vznikají? S láskou a úctou vezmu hlínu do svých dlaní, otevřu své srdce a napojím se na zemi a zdroj. Je to proces, který se slovy těžko popisuje. V důvěře a odevzdání pozoruji ruce, co tvoří v naladění na osobu či téma. Na svých workshopech předávám své zkušenosti s energetickou prací i praktické mnohaleté zkušenosti s vědomou prací s hlínou a glazurou.

 

Jak jste se k jejich tvorbě dostala?

Začala jsem pracovat s hlínou a sama zjistila, že se mi hojí tělo. Překvapilo mě to a pak přišel proces… Držela jsem mističku v dlaních a uvědomila si, jak moc mi to pomohlo a napravilo moje zdravotní obtíže, traumata po porodu, 90% ztráty vlasů a podpořilo léčbu mých prsou a rodového traumatu ženy jako služky... Od mládí jsem prožívala mnoho fyzických bolestí, extrémní únavy a styděla jsem se o tom někomu říct. Vše, co jsem sama prožila nyní předávám ostatním, chápu a rozumím vašemu trápení a tímto nabízím to, co pomohlo mně. Tvořím ze srdce v úctě a respektu k vám všem. Uvědomují si traumata, které jsou uložená ve středu ženy. I muži pracují s Yoony mističkami. Každý má svou vnitřní ženu ať je jakéhokoliv fyzického pohlaví. Yoony mistička velice dobře slouží k dosycení vnitřní ženy a jejímu uznání. Je to skvělý prostředek, jak komunikovat se svou vnitřní ženou bez ohledu na vaše vlastní pohlaví.

 

Zaujal mě poněkud netradiční název Yoony mističky. Upřímně musím přiznat, že jsem si nejdříve myslela, že se jedná pouze o chybný překlep. Můžete nám objasnit proč právě Yoony mističky?

Ano, vycházela jsem ze slova Yoni - jako ze sanskrtského slova pro lůno. Žádné české slovo mi neladilo. Někde se uvádí yoni a jinde zase yony a právě takto to se mnou nejvíce ladilo. Plus jsem přidala dvě o. Písmeno Y krásně propojuje a spojuje, má mnoho ženských kvalit. Znázorňuje ženské pohlavní a reprodukční orgány. Tvrdé Y je jako lůno, vaječníky, lůžko v lůně a mistička. Je také propojením srdce a lůna i spojením muže a ženy, ženy a dítěte, proto ho na konci slova Yoony používám a v logu je propojené se slovem mističky.

Dvě oo jsem zvolila jako symbol nekonečno a jednoty nekonečné lásky, moudrosti, krásy, vášně, proměnlivosti, cykličnosti a ženskosti, která je v našem středu. Všichni jsme jedno vědomí, které se cítí blaženě, když prožívá naplnění láskou, bezpodmínečnou všudy přítomnou láskou. Jen mnohdy máme uzavřené srdce, jsme tak od sebe odpojení a plní traumat, že ani nechceme nic cítit.

Měla jsem jasno, že je v názvu potřeba i slovo mistička, tak aby každého to mohlo směřovat k praktickému používání.  A je na každém k čemu všemu mu může sloužit. Každý máme tu největší moudrost sám v sobě, jen je někdo více či méně na ní napojený. Mistička velmi dobře slouží i k propojení se se svojí moudrostí, intuicí a svým středem, se svojí silou a svými dary... Je to posvátné propojení a spojení..

Na svém webu je někde mám napsané i jinak (nesprávně) a to z čistě praktického hlediska.

 

Autor: Zdeňka Kudová

Zpět do obchodu